Äh, nuotinluku on vaikeaa! Miksi kannattaa opetella?

Miksi nuottiviivasto?

“Äh, nuotinluku on vaikeaa! Soitan mieluummin korvakuulolta kokeilemalla tai numeroiden ja animaation avustamana puhelimen appia käyttäen.”

Olen kuullut edellisen lausahduksen aloittelevilta oppilailtani monta kertaa. Kerron tässä blogissa, miksi nuotinluku on hyödyllinen taito, jota kannattaa harjoitella. Aloittavat soittajat kokevat useimmiten helpoimmaksi soittaa pelkkiä sorminumeroita käyttäen. Tutkitaan esimerkin kautta, mitkä ovat sen hyvät puolet.

Peukalo eli 1. sormi G-sävelellä.

Peukalo eli 1. sormi G-sävelellä.

Aseta oikean käden peukalo (1. sormi) G-sävelen kohdalle. Tällöin viereiset sormesi ovat 2-5 ja ne asettuvat järjestyksessä G-sävelen viereisille valkoisille koskettimille (A, H, C, D). Soita nyt järjestyksessä sormilla 1-2-3-1. Soitit juuri Jaakko kullan ensimmäiset sävelet. Helppoa!

Jatketaan. Pidä käsi samassa asennossa ja soita tästä asemasta melodia käyttäen seuraavia sormia.

1-2-3-1

1-2-3-1

3-4-5

3-4-5

Jaakko kullan alkuosa on helppo soittaa sorminumeroin, mikäli peukalon kohdan on saanut aluksi selvitettyä oikein. Loppuosa vaatii kuitenkin heti jo lisäohjeita, jotta sormet saadaan aseteltua oikein. Millä sormilla melodian loppuosa D-E-D-C-H-G pitäisi soittaa? Nykyisestä käden asennostahan emme pääse aivan niin pitkälle koskettimistolla kuin tarve on.

Pikkurilli eli 5. sormi E-sävelellä.

Pikkurilli eli 5. sormi E-sävelellä.

Voisimme selittää kirjallisesti, että siihen kohtaan, mihin olet jäänyt 5. sormella, siirrä nyt 4. sormi, ja sitten jatka järjestyksessä 4-5-4-3-2, jonka jälkeen hyppää yli siitä sävelestä, johon normaalisti tulisi 1. sormi. Sen sijaan paina alas 1. sormella tuon sävelen alapuolella seuraavana oleva valkoinen kosketin, joka on siis G.

Edellisen lisäksi pitäisi kuvailla sanallisesti tai muita symboleja käyttäen kunkin sävelen pituus, mahdolliset tauot yms.

Näin monimutkaisten ohjeiden jälkeen useimmat soittajat olisivat päästään pyörällä. Ja olemme vasta opettelemassa maailman helpointa kappaletta Jaakko kultaa… Onneksi on helpompikin tapa! Voit opetella aluksi nuottiviivastolta lukemisen perusteet ja soittaa sitten kappaleen suoraan nuotista hetkessä.

Vuosisatojen kehityksen tulos toimii!

Juuri edellä mainittuja ongelmia selättämään vuosisatojen aikana on kehitetty äärimmäisen tarkasti säveliä (eli ajassa tapahtuvien ääniä kuvaava) symbolijärjestelmä. Tehtävä ei ole ollut helppo, mutta siihen on löydetty keino. Tämän kommunikointitavan vahvuus on, että sillä on mahdollista kuvata johdonmukaisesti niin yksinkertaisia sävelkuljetuksia kuin valtaisan moniulotteisia äänimassoja. Mahdoton tehtävä pelkin numeroin ja kirjaimin tai edes kehittyneimpien appien animaatioiden avulla.

Toki nuottisymbolien opetteleminen vaatii aikaa ja vaivannäköä. Tästä huolimatta liikkuvia palasia on etenkin yksinkertaisia kappaleita soitettaessa varsin kohtuullinen määrä, ja nämä palaset hallittuasi olet jo hyvässä vauhdissa matkalla syvemmälle musiikin mielenkiintoisiin maailmoihin! Omassa opetustoiminnassani nuotinluvun perusteiden opettamiseen kuluu tyypillisesti vain noin 15 minuuttia.

Sinun tulee sisäistää ainoastaan seuraavat asiat, niin pääset hyvin alkuun. Listan asiat vaativat totta kai keskittymistä, mutta konseptit eivät ole monimutkaisia, kunhan lähestyt niitä askel kerrallaan. Tarvitsemme yksinkertaisesti tavan kuvata sävelkorkeutta ja sävelen pituutta. Se tapahtuu seuraavin keinoin:

Nuottiviivasto, nuotit ja aika-arvot
 1. Nuottiviivastossa on viisi viivaa ja neljä väliä. Ne kuvaavat niiden sävelten paikkoja, jotka pianonkoskettimistolla ovat valkoisia. Sinun ei tarvitse tässä vaiheessa vielä tietää, miten mustia koskettimia kuvataan.

 2. Sävelet sijoittuvat nuottiviivastolla joko viivalle tai niiden väliin. Sävelkorkeutta merkitään pallolla eli piirrät pallon joko viivalle tai viivojen väliin.

 3. Nuottiavain “lukitsee” viivastoon kuvaamaan juuri tiettyjä säveliä. Tästä täytyy olla yhteinen sopimus, sillä muuten kukin voisi tulkita nuottiviivaston eri tavalla. Yleisin nuottiavain on G-avainta. Aivan alkuun riittää sen opettelu.

 4. G-avaimen osoittama G-sävel on hyvä lähtökohta nuottiviivastolta soittamisen aloittamiseen. G-avaimen spiraalin keskelle osuva nuottiviiva (toiseksi alin viiva) kuvaa sävelkorkeutta, jonka nimi on yksiviivainen G. Etsi tämä pianonkoskettimistolta ja paina mieleesi. Näin sinulla on kiintopiste, jonka kautta voit löytää minkä tahansa muunkin sävelen. Piirrä pallo G-avaimen osoittamalle viivalle, niin olet kuvannut juuri G-säveltä.

 5. Mikäli nuotti piirretään viivastolla G:n yläpuolelle, siirrytään silloin pianonkoskettimistolla järjestyksessä vastaavasti oikealle. Mikäli nuotti piirretään viivastolla G:n alapuolelle, siirrytään koskettimistolla vasemmalle. Muista, että näillä tiedoilla voimme kuvata vain valkoisia koskettimia.

 6. Sävelten pituuden kuvaaminen on välttämätön osa musiikkia, sillä sävelet ja musiikki tapahtuvat ajassa. Tahtilajin merkitseminen avaa mahdollisuuden kuvataan musiikin rytmiä tarkasti. Tahtilajeista yleisin on 4/4. Tämä tarkoittaa sitä, että tahtiin mahtuu neljä tasaista iskua. Toisin sanoen ehdit laskea yhden tahdin aikana yhdestä neljään ennen kuin alkaa seuraava tahti. Tahdit erotellaan nuottiviivaston halki kulkevalla pystyviivalla.

 7. Sävelten pituus merkitään muokkaamalla palloa, jonka olet nuottiviivastolle piirtänyt.

  • Mikäli sävel kestää 4/4 tahdin verran eli sen aikana lasketaan neljään, pallo on tyhjä. Kyseessä on ns. “kokonuotti”.

  • Mikäli sävel kestää puolet vähemmän, sen aikana lasketaan tietysti neljän sijaan kahteen. Tällainen nuottisymboli on tyhjä pallo, jonka kyljestä piirretään lähtemään viiva. Tämä on nimeltään “puolinuotti”.

  • Mikäli sävel kestää puolet edellistä vähemmän (vain yhden iskun tahdista), on kyseessä “neljäsosanuotti”. Pallon kylkeen piirretään viiva ja pallo myös väritetään.

  • Mikäli sävel kestää vielä edellisestäkin puolet vähemmän aikaa, on kyseessä “1/8 nuotti”. Tämän symboli on aivan kuin 1/4 nuotilla, mutta viivan päästä lähtee pieni lippu. Huomaa, että 1/8 nuotti tarkoittaa siis sitä, että nyt jokaiseen tahdin iskuun mahtuu kaksi peräkkäistä säveltä. Tämä on siis nopeampi aika-arvo kuin mitä tahtilajin osoittamat iskut ovat.

  • Nämä ovat perusaika-arvot ja niihinkin totta kai liittyy syventäviä elementtejä. Mutta tällaisenaan ne riittävät hyvin alkuun.

Katsotaan nyt, miltä Jaakko kulta näyttää nuottikirjoituksella kuvattuna. Väitän, että nuottikirjoitus on lopulta helpoin tapa. Huomaa, että nuottikirjoitusta voimme täydentää myös sorminumeroilla, jolloin tulkitseminen on vieläkin vaivattomampaa.

Jaakko kulta

Entäpä kitaristit tabulatuureineen?

“Mutta kitaristitkin soittavat numeroin! Se tuntuu helpommalta! Miksei pianonsoitossa voi käyttää tabulatuureja, kuten kitaransoitossa?”

Kysymys on hyvä, mutta vastaus helppo. Kitara ja piano ovat täysin erilaiset soittimet.

 1. Kitarassa kieliä on kuusi, pianossa koskettimia on 88.

 2. Kitarassa sävellajien soittaminen on symmetristä eli voit soittaa samanlaatuista sointua eri sävellajeissa käyttämällä samoja sormijärjestyksiä ja käden asentoja. Pianossa sävellajit ovat epäsymmetrisiä, joten jokainen sävellaji vaatii useimmiten omat sormijärjestyksensä ja omat käden asentonsa.

 3. Kitarassa sävelkorkeus valitaan pääsääntöisesti yhdellä kädellä ja äänenmuodostus toisella. Pianossa sekä sävelkorkeus että äänenmuodostus tehdään molemmilla käsillä.

 4. Kitarassa nuotteja kirjoitetaan yhdelle nuottiviivastolle ja yhdelle nuottiavaimelle. Pianossa tarpeen mukaan yhdelle tai kahdelle nuottiviivastolle ja nuottiavaimelle.

Lisäksi täytyy pitää mielessä, että vaikka tabulatuurit ovat kitaristille hyvä ja toimiva tapa oppia soittamaan, tabulatuurit eivät ole millään tavalla yhteensopivia standardin nuottikirjoitustavan kanssa. Tabulatuureilla soittamaan opetellut kitaristi on siis käytännössä nuotinlukukyvytön. Tästä ei tietenkään ole haittaa, jos tarvetta nuottien ymmärtämiselle ei ole.

Onkin hyvä pitää mielessä myös se, että musiikkia toki voi luoda taidokkaasti vaikka kokonaan ilman nuotinlukutaitoa. Tästä esimerkkinä monet mestarit! Pääasia, että olet tietoinen valinnoistasi, etkä anna teknisten puutteiden olla rajoite luovuudellesi, jos suinkin voit näistä päästä yli.

Mukavaa kesän jatkoa!

Elias

ps. Ai niin! Erinomaisia uutisia! Solmin juuri vuokrasopimuksen uudelle toimitilalle Jätkäsaaressa osoitteessa Länsisatamankatu 23. Opetustyöt siirtyvät tähän osoiteeseen 5.8.2019 alkaen. Lämpimästi tervetuloa tutustumaan! Lisää aiheesta perusteellisemmin heti, kun saan alkukäynnistyksen tehtyä. :)