Musablogi

Stadin Musakoulun blogissa käsittelen musiikkiin, pedagogiaan ja luovaan työskentelyyn liittyviä aiheita. Tervetuloa!

Elias Patrikainen Elias Patrikainen

Tekoäly ja ihmisäly

Tekoälyn kehittyessä hyvän opettajan merkitys korostuu. Sellaisen, joka nostaa mielen korkealle ja kannustaa lentämään.

Lue lisää
Elias Patrikainen Elias Patrikainen

Taitopyramidi, todennettavaa taitoa

Taitopyramidissa edetään järjestelmällisesti läpi laajan aihealueen. Tavoite on konseptien syvällinen sisäistäminen ja tekemisen tarkkuus.

Lue lisää
Historia, Musiikinteoria Elias Patrikainen Historia, Musiikinteoria Elias Patrikainen

Miksi sävelten nimet seuraavat aakkosia? Miksi Euroopassa B on H? Miksi pianonkoskettimet ovat valkoisia ja mustia?

Hengellistä musiikkia ja kirkkoa on suurelta osin kiittäminen siitä, että länsimainen musiikki sekä nuottikirjoitus on kehittynyt nykyiseen muotoonsa. Tämä tosiasia mielessä pitäen on myös sekavalta vaikuttava H / B -nimeämiskäytäntö on hieman helpompi ymmärtää.

Lue lisää
Psykologia, Oppiminen, Estetiikka Elias Patrikainen Psykologia, Oppiminen, Estetiikka Elias Patrikainen

Kuinka paljon pitää harjoitella?

Musiikillinen taito ei voi kehittyä, mikäli musiikkituntien väleissä ei käytetä kohtuullista aikaa uusien asioiden harjoitteluun. Tunnillakin toki harjoitellaan, mutta tästä kertyy vain 30-60 minuuttia harjoittelua viikossa. Vertaa tätä määrää siihen, että jo jääkiekkojuniorit voivat harjoitella seuransa kanssa helposti kuusi tuntia viikossa.

Lue lisää
Yrittäjyys, Yhteiskunta Elias Patrikainen Yrittäjyys, Yhteiskunta Elias Patrikainen

Kustannustuki 2 ei tavoita pieniä yrityksiä

Kustannustuen tulisi luonnollisesti toteutua samanlaisena kaikille yrityksille ollakseen oikeudenmukainen. Seuraavasta tukipaketista viimeistään tulisi siis poistaa "kaksinkertainen omavastuu" niiltä pienyrityksiltä, jotka sinne asti ovat pystyssä sinnitelleet maksamalla esim. juoksevia vuokrakuluja pitkälti omasta pussista tai +-0 voitolla asiakkaiden odotellessa ymmärrettävästi parempia aikoja.

Lue lisää
Estetiikka, Säveltäminen Elias Patrikainen Estetiikka, Säveltäminen Elias Patrikainen

Mikä on hyvää musiikkia? (Osa 1/3: Tiedostava kuuntelija)

Musiikkimakumme ei ole automaattisesti avoin kaikelle. On tärkeää altistaa itseään uusille äänimaisemille, sillä kielitaitoa ei voi laajentaa käyttämällä vain jo osaamaansa kieltä. Jos esimerkiksi kuuntelet pääasiassa Megadethia, et saa sen kautta valmiutta ymmärtää ja nauttia Bill Evansin jazzpianismista.

Lue lisää
Estetiikka Elias Patrikainen Estetiikka Elias Patrikainen

Yliarvostettu puhdas vire

Vireen mieltäminen sopivana tai epäsopivana onkin mitä suurimmassa määrin myös tottumuskysymys. Ihminen on alati muovautuva ja sopeutuva organismi, ja rakenteeseemme kuuluu muutoksessa ja epätäydellisyydessä eläminen. Miksi siis puhtaan tai “täydellisen” ylä-c:n metsästyksenkään pitäisi olla musiikissa tärkein tavoite? Eikö epätäydellisyys voisi riittää? Ja mikä tärkeämpää, voisiko epätäydellisyydestä löytää jopa kauneutta, jonka täydellisyyteen pyrkiminen peittää alleen?

Lue lisää
Musiikkiteknologia, Oppiminen Elias Patrikainen Musiikkiteknologia, Oppiminen Elias Patrikainen

Soitonopettaja vs. soittosovellus

Vaikka netti on pullollaan hyvinkin hyödyllisiä soittamistutoriaaleja ja "soittoappeja", niistä kaikista näyttää yhä puuttuvan elementti, joka oppilaalle välittyy vain kahdenvälisessä vuorovaikutuksessa musiikkitunnilla hyvän opettajan valmentamana. Mikä tämä elementti on? Mihin käyttötarkoitukseen musiikkisovellukset toimivat ja mihin eivät?

Lue lisää
Musiikkiteknologia, Terveys Elias Patrikainen Musiikkiteknologia, Terveys Elias Patrikainen

Varo, pensaikossa vaanii tiikeri!

Motivaation tämän blogin kirjoittamiseen sain taannoisesta elokuvahetkestä ystäväni kanssa. Kävimme katsomassa toimintaelokuvan Finnkinon Tennispalatsin salissa 12. Tai yritimme katsoa. Äänet olivat alusta lähtien niin kovalla, että jouduimme lähtemään näytöksestä pois jo ennen puoliväliä korvasäryn sekä tinnituksen takia.

Lue lisää
Säveltäminen, Musiikinteoria Elias Patrikainen Säveltäminen, Musiikinteoria Elias Patrikainen

Uuden harmonian luominen

Musiikin harmoniassa muuttujia on lukematon määrä. Tästä huolimatta harmonisen liikkeen taustalla on logiikka (teoria musiikista), joka vastaa useimpiin kysymyksiin siitä, miksi jotkin sävelet yhdessä toisten kanssa luovat tietynlaisia sävyjä. Tämän blogikirjoituksen tarkoitus on antaa pieni näyte konsepteista, joita harmonian analysoinnissa käytetään.

Lue lisää