Pianonsoitto, sävellys, musiikin perusteet

 
SMK business 1.jpg
 

Opintoaiheet

Musiikkitunneilla avaat oven musiikin maailmaan aina soittotekniikan perusteista ja nuottien tunnistamisesta harmonian rakenteisiin ja sävellyksen muotoanalyysiin asti. Valitse itse, mikä aihe sinua kiinnostaa, niin teen parhaani johdattaaksesi sinut kiehtoviin sävelmaailmoihin.

Pianonsoitto

Piano on soitinten kuningas. Sen ääniala ja koskettimien asettelu ovat kätevyydessään vailla vertaa erityisesti musiikin rakenteen hahmottamista ajatellen. Koskettimiston kautta on helppo hahmottaa koko se äänialue, mikä tyypillisesti missä tahansa orkesterissa on saatavilla. Yksittäiset sävelet, intervallit tai soinnut. Kaikki kätevästi organisoituna ja nähtävissä. 

Opit soittotekniikkaa, nuotinluvun perusteita, intervallien muodostamista, kolmi- ja jopa nelisointujen soittamista. Lisäksi opit sointumerkkien tulkinnan perusteet. Pianonsoittoa ovat oppineet tunneilla kaikenikäiset soittajat 6-vuotiaista aikuisiin asti. Soittamista voi opiskella minkä ikäisenä tahansa ja mistä taustasta lähestyen tahansa.

Tavoitteet rakennamme yksilöllisesti tarpeidesi ympärille. Pianotunteja suositellaan myös niille, jotka haluavat osallistua harmonia- ja sävellystunneille, mutta joilla ei ole aiempia instrumenttiopintoja.

Harmonia

Opit ymmärtämään sävelten kontekstia ja funktioita. Tämä tietämys mahdollistaa jo sävellettyjen kappaleiden harmonioiden analysoinnin ja tietysti omien originaalien kappaleiden säveltämisen.

Asteikot, soinnut, mollit, duurit, dominantit, subdominantit jne. ovat sävelten ominaisuuksia ja kontekstia kuvaavia termejä. Harmoniatunneilla opit ymmärtämään, mitä ne tarkoittavat ja miten niitä voi soveltaa käytännössä. Olipa kyse originaalin musiikin säveltämisestä tai jokin tunnetun kappaleen imitoinnista. Analyyttisena viitekehyksenä käytetään pop- ja jazzmusiikkia.

 
 

Sävellys

Vaikuttava sävellys on onnistunut yhdistelmä tekniikkaa ja esteettistä ymmärrystä. Sävellystunneilla opit soveltamaan musiikillisia taitojasi näitä kahta elementtiä yhteen sulauttaen.

Sävellystunneilla opit tekniikoita, joilla sävelideoita voi kehittää, ja inspiraatiota herättää, vaalia ja kasvattaa. Sävellystekniikat kattavat monenlaisia asioita kappaleen muotorakenteen ja motiivien muovaamisesta säveltämisen filosofisiin ulottuviuuksiin asti. Viitekehyksenä toimii pop- ja jazzmusiikki.

Nuotinnus

Opit nimeämään ja kirjoittamaan säveliä ja rytmejä. Tämä taito on perusta musiikin opiskelulle. Nuotinnustunnit johdattavat opiskelijan musiikkisymbolien maailmaan. Musiikkisymbolien opettelu on keino opiskella musiikin analyysiä ja kommunikoida musiikista muille muusikoille. Nuottikirjoituksen kieli on kansainvälinen.

Jos et tiedä nuottikirjoituksesta ja nuotinluvusta vielä mitään, nämä tunnit ovat sinulle. Tunnit avaavat myös tien osallistumaan harmoniatunneille, joilla musiikin rakenteen salat alkavat avautua toden teolla.