Tiiviskurssit

Distance

Tarjoan iltaisin ja aamuisin tiiviskursseja, jotka pureutuvat erilaisiin musiikin ilmiöihin. Nämä kurssit toteutetaan ryhmäopetuksena (enintään 6 henkilöä). Kurssiaikataulut on laadittu joustaviksi, jotta mahdollisimman monella olisi mahdollisuus sovittaa musiikkiharrastus työelämän ja muiden harrasteiden lomaan.

Kurssille ilmoittautuminen ei siis välttämättä edellytä sinulta viikoittaista sitoutumista. Katso tarkemmat kurssiaikataulut klikkaamalla kurssin nimeä.


Musiikin perusteet, tiiviskurssi 1

Musiikin perusteet, Tiiviskurssi 1 näyttää sinulle, mitä musiikin konepellin alla tapahtuu. Toinen nimi kurssille voisi olla musiikin teorian perusteet, nuotinnus tai vaikkapa musiikin harmonia. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Yleissivistävä kurssi kaikille musiikki-ihmisille, jotka eivät vielä tunne nuottisymboleja, aika-arvoja ja yleisiä musiikin peruskonsepteja, kuten sointuja ja sävellajeja.

Tutustuessamme järjestelmällisesti musiikkisymboleihin, musiikkitermeihin ja sointujen rakenteisiin, alat ymmärtää musiikin sisäistä logiikkaa. Näkemyksesi soittamiseen ja säveltämiseen syventyy, ja opit kommunikoimaan musiikin kielellä toisten muusikkojen kanssa.

Muita tiiviskursseja tulossa myöhemmin syksyllä.

…Ja niitä odottaessa olet toki lämpimästi tervetullut opiskelemaan musiikkia kanssani yksityistunneilla! :)


Muut aiheet

SÄVELTÄMISEN FILOSOFIA

  • 90 minuutin luento

Mielenkiintoinen musiikkimatka alkaa nuottikirjoituksen evoluutiosta 3400 vuoden takaa ja päätyy säveltämisen konsepteihin pop- ja jazzmusiikin viitekehyksessä. Luento soveltuu kaikille ihmisille, olitpa muusikko tai et. Tule mukaan ja löydä oma säveltäjyytesi vain 90 minuutissa!

Englanninkielinen sana säveltämiselle on "composition". Samaa sanaa käytetään myös mm. arkkitehtuurissa, kirjallisuudessa ja kuvataiteissa. Compositio on Latinan kielestä tuleva sana, joka tarkoittaa asettelua, sovittamista, yhdistelmää, liittoa tai sekoitusta.

Säveltämisessä onkin kyse minkä tahansa kokonaisuuden mittasuhteiden asettelusta. Sävelet ovat tässä kontekstissa vain sivujuonne. Tarvitseeko vaikuttavassa "kompositiossa" välttämättä käyttää yhtäkään säveltä?

Onko kenestä tahansa mahdollista tehdä säveltäjä vain 90 minuutissa? Siitä otamme selvää ja siihen tällä luennolla pyrimme.

Yhden opetuskerran luento avaa sinulle näköalan sävellykselliseen ajattelumaailmaan. Käytännön esimerkkien kautta tutustumme erilaisiin tapoihin, joilla minkä tahansa kokonaisuuden sisäisiä mittasuhteita voidaan havainnoida ja säädellä. Olipa se kertomus, sävellys, tai vaikkapa niinkin arkipäiväinen asia kuin töissäkäyminen tai käveleminen kadulla.

Miten luoda mihin tahansa rakennelmaan tai aktiviteettiin juoni tai tarina, joka sytyttää teokseen jonkinlaisen havainnoitavan (jopa vaikuttavan) merkityksen?

Käytämme esimerkkinä pääasiassa musiikkia ja ääntä, mutta tehtyjä havaintoja ja johtopäätöksiä voi soveltaa mihin tahansa elämän osa-alueeseen. Ehkäpä tämän tutkimusmatkan varrelta löytyy myös johtolankoja kohti yleisempiä elämänviisauksia, joista voi löytää näkökulmia mitä arkipäiväisimpiin tilanteisiin...

Aloitamme matkan 3400 vuoden takaa Foinikiasta, jossa nuottikirjoitus sai alkunsa. Nuottisymbolien pikahistorian jälkeen paneudumme pääasiassa pop- ja jazzmusiikin kautta tutkimaan sitä, mitä säveltäminen todella pohjimmiltaan on. Teemme havaintoja ja pyrimme löytämään siinä ohessa uusia näkökulmia ja toimintatapoja ylipäätään kaikkiin elämän asioihin ja tilanteisiin.

ÄÄNI JA VIRE

  • 90 minuutin luento

Opit tasavireisyyden analyysin kautta ymmärtämään, kuinka paljon epäpuhtautta musiikissa hyväksymme, jopa siltä edellytämme. Tämän tiedostaminen tekee musiikista entistä kiehtovampaa. Onko hallittu epäpuhtaus ehkäpä yksi kaikkein olennaisimmista elementeistä musiikissa?

Yhden opetuskerran tietoisku äänen ja vireen fysiikasta. Tasavireisyys on länsimaista musiikkia hallitseva viritysjärjestelmä, jossa kaikki sävelet ja sävellajit kuulostavat tasavertaisilta. On helppo käsittää tasavireisyys musiikissa itsestäänselvyytenä, koska olemme tottuneet siihen.

Tasavireisyys edellyttää kuitenkin monimutkaista tasapainottelua äänen peruselementtien kesken, joka johtaa tosiasiallisesti paljon epäpuhtautta sisältävän vireeseen. Ja onpa koko tasavireisyyden olemassaolon oikeutuksestakin taisteltu aikoinaan jopa kirkonkin voimin.

Tervetuloa tutustumaan vireen maailmaan! Luento raottaa verhoa monimutkaisiin tiedostamattomiin laskutoimituksiin, joita aivot tekevät joka hetki analysoidessaan ympäristöä. Koostuuko yksittäinen sävel todella vain yhdestä äänestä? Soiko vaikkapa terssi vireessä eli “puhtaasti”? Vai onko kyse illluusiosta?

Voi olla, että luennon jälkeen kuuntelet musiikkia erilaisin korvin. Samalla opit hieman pianonvirittäjien maailmasta. Ohessa Rondo-lehden artikkeli luennosta. Näet artikkelin suurempana klikkaamalla kuvaa.

Huom! Luento käsittelee vireen rakentamisen periaatteita, mutta ei anna sinulle valmiutta virittää pianoa itse.