Hyvin toimivan työrytmin tärkeys

Viikkorytmi ja sen sudenkuopat

Stadin Musakoulu, Länsisatamankatu 23

On hieman kliseistä todeta, että yrittäjällä ei ole työaikoja. Silti allekirjoitan tämän toteamuksen ainakin osittain. Yrittäjän työajassa on asioita, joihin itse voi vaikuttaa, mutta myös asioita, joihin ei voi.

Viikonloppuna on hyvin aikaa suunnitella uusia kursseja, rakentaa markkinointia, kirjoittaa blogeja, tuunata nettisivuja, tehdä kirjanpitoa jne. Jos muutakaan puuhaa ei tule viikonloppuna mieleen, on todella helppo pukea työviitta päälle silloinkin.

Työ- ja vapaa-ajan tasapainottaminen on tärkeä taito yrittäjälle. Vaikka työ olisi miten mieluisaa, ei yleensä tee hyvää keskittyä liian pitkiä ajanjaksoja vain yhteen asiaan tai johonkin kapeaan sektoriin. Raikkaasti virtaa antava dynaamisuus työelämässä ja vapaa-ajalla muodostuu siitä, että erilaiset asiat vuorottelevat tasapainoisesti.

Siksi olen omassa työrytmissäni koittanut pyrkiä kaavaan, joka mahdollistaa sekä työhön kuuluvien asioiden sisäisen järjestelyn joustavasti että vapaa-ajalle omistautumisen. Tämä onnistuu ainakin tällä hetkellä seuraavia periaatteita noudattaen.

1. Asiakaskohtaamisia sisältävät työtehtävät rajoittuvat neljään päivään viikossa; maanantaista torstaihin. Tämä mahdollistaa myös tarvittaessa pitkät viikonloppulomat ilman, että asiakkaille koituu tästä ylimääräistä järjestelyä. Keskellä kiireisintä sesonkia miniloma voi olla hyvinkin hödyllinen voimavara.

2. Maanantaiaamuisin tai viimeistään iltapäivällä tulee kalenterissa olla aina tarpeeksi tilaa käydä rauhassa etukäteen läpi alkavan viikon tehtäviin liittyvät asiat. Hyvin suunniteltu on tosiaan puoliksi tehty!

3. Tiistaista torstaihin työaika saa mennä tarvittaessa kellon ympäri. Liikevaihtoa kuitenkin pitää kertyä tietty määrä, jotta laskuista selviää.

4. Perjantai on jaettu noin puoliksi, mutta kumpaankin suuntaan joustavaksi työasioiden ja vapaan ohjelman kesken. Asiakakohtaamisia perjantaille en pääsääntöisesti ota. Mikäli töitä ei ole tehtävänä, voi olla kiva pitää pieni arkivapaa ja mennä vaikka elokuviin päivänäytökseen! Mikäli taas tekemättömiä töitä on listalla, päivä kuluu näissä puuhissa.

5. Lauantaisin ja sunnuntaisin painotus on vapaalla ohjelmalla, mutta työasioita voi hoitaa, mikäli fiilis tuntuu hyvältä ja olosuhteet ovat otolliset.

Päivärytmi

Päivärytmi on työssä jaksamisen a ja o. Itselleni toimii suunnitelmallisuus ja tarkkoihin, muttei kuitenkaan joustamattomiin rutiineihin sitoutuminen. Esimerkkipäivä voisi olla seuraavanlainen.

• Klo6.30: Herätys. Vaikka en varsinaisesti nautikaan herätyskellon avulla heräämisestä, on kuitenkin hyvä fiilis, kun huomaa jo aamupäivällä saaneensa hoidettua monia tarpeellisia asioita.

• Klo6.45-7.30: Aamupuuro (mustikoilla ja maapähkinöillä höystettynä) on rutiineista tärkeimpiä. Vähintäänkin semi-rauhallinen aamuhetki luotsaa päivän oikeaan suuntaan.

• Klo8.00-12.00. Mikäli päivälle on tullut pianonviritystilaus, tämä työ tehdään tässä. Mikäli viritystöitä ei päivälle ole, suunnittelen tällä ajalla päivän oppilaiden tunnit valmiiksi tai hoidan muita yrityksen pyörittämiseen vaadittavia asioita. Joskus myös aamuisin on jo opetustöitä, mutta toistaiseksi harvemmin.

• Klo12.00-13.00. Lounas. Tämä on niin ikään tärkeä rutiini, sillä erityisesti ajattelutyö vaatii energiaa.

• Klo13.00-enintään 21.00. Opetustöiden tekeminen.

• Klo21-22.00. Iltapala.

• Klo22.00. Tavoiteaika nukkumiselle.

• Mikäli päivään ei sisälly asiakaskohtaamisia, käytän niille varatun ajan yrityksen sekalaisten asioiden pyörittämiselle ja oman soittotaitoni kehittämiselle.

Unen tärkeys

Sanoisin, että kaikkein tärkeintä yrittämisessä on riittävä lepo. Unta pitää saada tarpeeksi, jotta jaksaa keskittyä ja innostua. Yrittämisestä suuri osa on uskomista tulevaan sekä inspiroitumista suunnitelmista, jotka eivät tuota välttämättä näkyvää saati taloudellista tulosta välittömästi. Inspiroituminen ja itsensä myönteisessä mielentilassa pitäminen ovat taitoja sinällään, mutta erityisen vaikeita ne ovat, jos on kroonisesti väsynyt.

Itselleni olen todennut 8-9 tunnin yöunien olevan minimivaatimus. Seitsemälläkin pärjää tarvittaessa väliaikaisesti, mutta kertyvä väsymys alkaa painaa päälle väistämättä jonkin ajan kuluttua. Kuudella tai sitä pienemmällä tuntimäärällä negatiivisen vaikutuksen päivän töissä huomaa jo viimeistään puoleenpäivään mennessä. Kannattaa siis nostaa riittävä uni prioriteetiksi numero 1. Pätee tietysti alalla kuin alalla.

Toivottavasti tämä kirjoitus herätti ajatuksia ja ehkä tarjosi jonkin näkökulmankin, joka antaa voimaa omiin puuhiisi.

Tsemppiä syyspuhureihin!