Soittotuntien hinta. Mitä maksaa?

Hintavertailun alkuhuomautukset

Valitsin vertailuun mukaan Googlesta ensimmäisenä löytyvät kymmenen yritystä, jotka toimivat Helsingin seudulla ja täyttivät alla olevat kriteerit.

 • Yritys vaikutti nettisivujen perusteella asialliselta ja hintoihin kuului mukaan (ainakin oletettavasti) liiketoiminnan edellyttämät sivukulut, kuten verot.

 • Yritys tarjoaa pianonsoiton yksityisopetusta.

En halua mainita vertailuun ottamiani yrityksiä nimeltä kahdesta syystä johtuen.

 1. En halua yrittää antaa kokonaiskuvaa toisen yrityksen tominnasta, josta en välttämättä tiedä nettisivujen perusteella kaikkia yksityiskohtia.

 2. Suora vertailu yritysten kesken ei ole kaikilta osin mahdollista, sillä tarjotut palvelut ovat osittain erilaisia.

Esitän tässä yhteenvedon löytämistäni tiedoista. Vaikka tietoihin saattaa liittyä epätarkkuutta pelkän nettisivututkimuksen takia, uskon, että yhteenveto antaa riittävän tarkan kokonaiskuvan siitä, mikä kilpailutilanne tällä hetkellä on.

Mitä tarjotaan?

Eläinkamut koskettimistolla

Kerron aluksi omasta tarjonnastani ja käytän sitä vertailukohtana kilpailijoista löytämiini tietoihin. Stadin Musakoulu tarjoaa yksityisopetusta seuraavasti:

 • Tutustumistunti (n.30 minuuttia): Ilmainen

 • 30 minuutin opetuskerta: 35 euroa

 • 50 minuutin opetuskerta: 50 euroa

 • 90 minuutin opetuskerta: 85 euroa

 • Keskimääräinen minuuttihinta: 1,00 euroa

 • Opiskelun joustavuus: Ei lukukausia tai sitoutumispakkoa. Tunneilla voi käydä silloin, kun haluaa.

 • Peruutusehdot: Tunteja voi perua joustavasti 5 vuorokauden varoitusajalla ilman maksuvelvollisuutta.

 • Mahdollisuus suorittaa tutkinto: Ei

 • Mahdollisuus oppilaskonsertteihin osallistumiseen: Ei

Vertailusta selviää, että Helsingin seudulla opetuksen hinnat vaihtelevat suuresti. Kallein vaihtoehto on peräti 59% kalliimpi kuin edullisin. Katsotaan vertailun tuloksia tarkemmin.

Hintahaitari yksityisopetukselle:

 • 30 minuuttia: 30-51 euroa

 • 45 minuuttia: 39-70 euroa

 • 50 minuuttia: 50 euroa. Tarjolla vain Stadin Musakoulussa.

 • 60 minuuttia: 56-84 euroa

 • Keskimääräinen minuuttihinta: 0,92-1,5 euroa

Opetuksen ominaisuudet:

 • Tutustumistunti: 0-75 euroa. Kaikissa paitsi Stadin Musakoulussa tutustumistunti maksaa tai sitten tutustumistunnin hinnasta ei löydy tietoa. Yksi musiikkikoulu tarjoaa ilmaisen tutustumistunnin ryhmäopetuksena.

 • Opetuksen joustavuus: 7/10 oppilaitoksesta tarjoaa vain lukukausi- tai kuukausimaksupohjaista opetusta.

 • Peruutusehdot: Lukukausiin perustuvassa opiskelutavassa peruutusehdot ovat yleensä rajatut. Oppilas on vastuussa lukukausimaksusta, jos on ilmoittautunut mukaan.

 • Mahdollisuus suorittaa tutkinto: 4/10 oppilaitoksesta on mahdollisuus edetä suorittaen virallisia tasosuoritteita.

 • Mahdollisuus oppilaskonsertteihin osallistumiseen: Tiedot tästä olivat hieman epäselvät, mutta ainakin 5/10 oppilaitoksesta tarjosi lukukauden päätteeksi mahdollisuuden oppilaskonserttiin osallistumiseen.

Mitä ottaa huomioon opiskelupaikkaa valitessa?

Itselle sopivaa opiskelupaikkaa valitessa kannattaa löytää vastaukset ensin kahteen kysymykseen.

 1. Voinko sitoutua viikottaiseen tuntiin?

 2. Haluanko suorittaa tutkinnon?

Jos vastasit kumpaankin myönteisesti, on lukukausipohjainen musiikkioppilaitos sinulle paras vaihtoehto. Tällaisissa musiikkioppilaitoksissa opetus rakennetaan noudattamaan tasosuoritteisiin tähtäävää kaavaa ja tyypillisesti pääset opiskelemaan edullisesti (tai jopa samaan hintaan) myös soittoa tukevia aiheita, kuten musiikin teoriaa. Lisäksi lukukauden lopuksi koulu järjestää mahdollisesti oppilaskonsertin, joka on hyvä tilaisuus harjoitella esiintymistaitoja.

Mikäli taas vastasit kieltävästi yllä oleviin kysymyksiin, vaihtoehtosi löytyvät räätälöidysti opetuksen laativilta yksityisiltä koulutustarjoajilta. Tällaisessa ympäristössä tunnit voidaan sopia joustavasti ja opeteltavat asiat voivat noudattaa täysin omia toiveitasi. Voit opetella soittamaan esimerkiksi lempikappaleidesi avulla ja opiskella siinä ohessa hieman musiikin teoriaa, jos haluat. Opetuksessa voidaan painottaa joko nuotinlukua tai esimerkistä soittamista. Opiskelu voi olla hyvinkin tavoitteellista tai sitten täysin ilman tiukkoja tavoitteita tapahtuvaa rentouttavaa harrastetoimintaa.

Loppuhuomiot

Vertailua tehdessä nousi mieleen muutama ajatus yli muiden. Ensimmäiseksi jäin ihmettelemään, miksi toimijat eivät pääsääntöisesti tarjoa kokeilutunteja asiakkaille ilmaiseksi. Ainakin omassa toiminnassani ilmainen kokeilutunti on ollut tärkeä elementti.

Tietenkään kaikki eivät kokeilutunnin jälkeen jatka opintoja, mutta mielestäni kokeilutunnin idea ei olekaan ensisijaisesti tuottaa rahaa, vaan luoda arjen kiireeseen pieni rauhallinen hetki, jossa avautuu mahdollisuus kommunikoida toisen ihmisen kanssa ja etsiä kanavaa nähdä ja peilata kummankin osapuolen näkökulmaa tähän mystiseen värähtelymuotoon, jota kutsumme musiikiksi.

Toinen havainto vertailusta oli, että hinnat liikkuvat kolmessa kategoriassa.

 1. Ensimmäinen kategoria on musiikinopetusta "tiskin alta" myyvät toimijat, jotka eivät tähän vertailuun edes päässeet. Mikäli joku ottaa vaikkapa 15-20 euroa opetustunnista, on vaikea ymmärtää, miten hän voisi tuolla hinnalla saada elinkeinon ja samalla suoriutua liiketoiminnan sivukuluista ja veroista, jotka lain mukaan pitää maksaa.

 2. Toisessa kategoriassa ovat noin 1 eur/minuutti -hinnoittelulla toimivat pienyrittäjät sekä kunnan tai valtion tuella toimivat suuremmat musiikkikoulut. Tarjonta on laajaa ja opettajakunta ammattitaitoista.

 3. Kolmannessa kategoriassa ovat ns. "kalliit" koulutusyritykset, joiden tuntihinta ylittää jopa 80 euroa. Kulut ovat toki ymmärrettävät, mikäli yrityksen ansaintalogiikka perustuu pelkästään yksityistunteja antavien ammattilaisten palkkaamiselle. On kuitenkin hyvä ymmärtää, että näissä tapauksissa hinta ei välttämättä suoraan tarkoita sitä, että opetus olisi "parempaa" kuin vaikkapa 50 euron tunteja tarjoavan koulun, vaan hinta johtuu yksinkertaisesti siitä, että bisnesmalli voi olla yksityisellä puolella pahimmillaan varsin raskas.

Kolmas havaintoni liittyy asiaan, jota en tässä vertailussa edes käsitellyt. Huomasin, että tarjolla on paljon myös 15 minuutin soittotunteja, joita tarjotaan erityisesti lapsille. Mielestäni nämä tunnit ovat epäilyttäviä kahdella tavalla. En usko, että ne ovat kovin tehokkaita oppilaalle, enkä etenkään usko, että ne lopulta säästävät rahaa verrattuna esim. 30 minuutin opetuskertaan. Voit lukea perusteluni toisesta kirjoittamastani artikkelista Stadin Musakoulun blogissa.

Toivottavasti näistä hintatiedoista on sinulle apua valitessasi itsellesi sopivaa musiikkikoulua! Toivon sinulle oikein mukavaa syksyä! :)

-Elias